Porin Teatteri

Porin Teatteri on Porissa sijaitseva suomenkielinen ammattiteatteri. Se muodostettiin vuonna 1931, kun Porin Näyttämö ja Porin Työväen Teatteri yhdistettiin. Poria voidaan pitää suomenkielisen teatterin kehtona, sillä juuri Porissa Kansallisteatterin edeltäjä Suomalainen Teatteri aloitti toimintansa vuonna 1872.

 

Porin teatteritalo valmistui vuoden 1884 lopulla. Ruotsalaisen arkkitehti Johan Erik Stenbergin suunnittelema Porin teatteritalo edustaa tyylillisesti uusrenessanssia, joka oli aikakauden muotisuuntaus. Tyylin onnistuneimmat talot ovat julkisia rakennuksia, jotka tavallisesti sijaitsevat torin tai puiston laidalla – kuten Porin teatteritalo. Nykyisin päänäyttämön katsomossa istumapaikkoja on 313, joista parvekkeella on 79 paikkaa. Teatterin ravintolatilat valmistuivat ensin, ja ne otettiin käyttöön 3.11.1884. 
 
Porin teatteritalon rakentaminen 120 vuotta sitten oli kauaskantoinen kulttuuriteko. Porin teatteritalossa yhdistyvät menneen ajan hienostunut tyylikkyys nykyajan asettamiin tilallisiin ja teknisiin vaatimuksiin.

Hallituskatu 9
28100 Pori