Luvia

Luvia on pirteä merenrantakunta ja perinteinen merenkulkupitäjä, jossa on säilynyt viehättävä maaseutukylän luonne. Kaunista kylänraittia reunustavat hyvin hoidetut puutalot ja komea hiekkakivikirkko. Meri on luvialaisille kaikki kaikessa. Sen äärellä eletään reipasta elämää -  friskis myätäses.

Merellisiä luontoelämyksiä

Meri on luvialaisille kaikki kaikessa. Tule nauttimaan tästä isosta osasta luvilaisuutta kesällä ja talvella. Laitakarissa pääset meren äärelle ihailemaan merta - sen liplatusta kauniina kesäpäivänä ja sen vaahtopäisiä aaltoja tuulella. Uimarannalta pulahdat mereen tai talvella avantoon ja sen jälkeen saunan lämpöön.

Merestä nousevat Luvian herkut – pyyntituoreet kalat. Niitä voit kalastaa itse tai ostaa torilta torstaisin ja kesälauantaisin. Luvian ulkosaaristo edustaa monipuolisesti Satakunnan saaristoluontoa, josta hyvänä esimerkkinä on upea Säpin majakkasaari. Alueella on yli 300 saarta ja luotoa. Meren äärellä pääset nauttimaan raikkaista tuulista ympäri vuoden.

Luvian pitkään odottama unelma toteutui

Luvialla toteutettiin suuri unelma. Laitakarissa rakennettiin vuosien ajan Kaljaasi Ihanaa vanhoja laivanrakennusperinteitä kunnioittaen. Luvialla on vuosisatoja vanha laivanrakennusperinne ja vielä löytyy puuvenemestareita ja veneenrakentajia, jotka tietävät, kuinka laivan kaaret tehdään, kyljet lankutetaan ja miten mastopuu valitaan. Kaljaasin vesillelaskua juhlitiin heinäkuussa 2010, ja neitsytpurjehduksensa Ihana teki vuonna 2011. Tule katsomaan Kaljaasi Ihanaa, ja varaa oma elämyksesi Kaljaasi Ihanan matkassa Selkämeren kansallispuistossa.

http://www.ihana.fi/

 

Säpin majakka

Arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnittelema majakka valmistui vuonna 1873. Noin 150 hehtaarin kokoinen Säpin majakkasaari sijaitsee Luvian kunnassa Satakunnan rannikolla Selkämeren reunalla. Saarelle on matkaa mantereelta 5,5 kilometriä. Saari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja siellä voi tavata harvinaisia muflon-lampaita.

Lisätietoja: www.sapinmajakka.com

Kuljetukset ja retket:
www.jeppevironen.fi 
www.luvianmerihelmi.fi

 

Krikutilli

Verkkorannan kesäkoti eli Krikutilli edustaa 20-luvun kassismia. Kesäkodin perustivat ja rakensivat Akseli ja Sandra Hannus varakkaiden vieraiden kesänviettopaikaksi. Verkkorannan kesäkoti on rakennettu 1927 ja se palveli kesäkotina vuoteen 1958. Rakennus on nyt entisöity. Krikutilli soveltuu vierailukohteeksi, juhlien pitopaikaksi sekä esim. kulttuurialojen toimintoihin, näyttelyihin, esityksiin jne.

Lisätietoja: www.facebook.com/Krikutilli

 

Kulttuuria ja maaseutuidylliä

Poiketessasi Luvialle näet myös kauniisti säilyneen kylänraitin  sekä komean 100-vuotiaan hiekkakivikirkon. Luvia elää kesällä ja tavella. Talvisin pääset nauttimaan laadukkaasta musikaalista tai SM- ja MM-mittelöissä menestyneen Luvian Kiekko -82:n otteista ringettekaukalossa ja kesällä kesäteatterissa, lavatansseista sekä muista kesätapahtumista. Luviaan pääset tutustumaan paremmin oman, asiantuntevan Luvia-oppaan johdolla.